EXOTISCH GEBAKJE
Voor ons 5 jarig jubileum hebben wij wat nieuwe bieren in petto. Zo hebben wij het eerste bier al bekend gemaakt en werkte wij druk verder aan het tweede mooie speciaal bier voor dit jubileumpakket. Er zal wederom een normale versie en ook een Barrel Aged versie gebrouwen worden. In de 2e versie pakketten zullen zij beide zitten. Wat natuurlijk weer leuk is om ze samen te vergelijken. Het eerste biertje werd met koekjes gebrouwen en wat een feestje was dat! Dan kan natuurlijk het tweede bier niet achterblijven in die feestelijke stemming. “Daarom maken wij er een heerlijk gebakje van!”; grapt onze brouwer Giel. “Een heerlijk exotisch gebakje waar de ingrediënten van ver komen.”
En zo werd het tweede recept van Gebroeders Roodbaard geboren en vastgelegd voor deze speciale gelegenheid.
Een Imperial Tonka Moscovado Brown Ale, Plantation Rum Barrel Aged.
MOSCOVADO SUIKER
“Willen jullie ook even binnen komen kijken?”; vraagt de vriendelijke man van de groothandel. Grote zakken op pallets en big bags rijen en stellingen vol. Wij keken onze ogen uit. Wat een prachtige ruimte. Wij kijken elkaar even aan met een ontzettend grote glimlach op het gezicht. Even hebben wij een glimp door onze toekomstogen gezien. Zo een ruimte zou fantastisch voor onze familie brouwerij zijn. Het is toch fijn om van tijd tot tijd even weer je doelen te voelen en te beleven. Om weer even voor ogen te hebben waar wij hard naar toe aan het werken zijn. Nu stonden wij hier in het magazijn van de groothandel waar wij onze speciale suiker komen ophalen. Het is even een eindje lopen en ondertussen kijken wij onze ogen uit als wij een rondleiding krijgen. “En dan ligt hier jullie suiker!”
Moscovado of Muscovado suiker is rietsuiker die zo-min-mogelijk bewerkt is, oftewel ongeraffineerd rietsuiker die natuurlijke melasse bevat. Melasse krijg je door het “suikersap” lang te koken en roeren tot er een stroperige massa ontstaat. Daarna nog extra verhitten om het overige water te verdampen. Ze noemen deze donker bruine suiker dan ook wel de Oer-suiker. Het bevat hogere niveaus van verschillende mineralen dan geraffineerde witte suiker heeft. Moscovado Suiker is heel zacht, klonterig en vochtig. Het heeft een rijke bruine kleur, een vochtige textuur en een toffee-achtige smaak. Een suikersoort met een uniek karakter.
Nu zal je wel denken, Londen is toch niet zo exotisch… Het groeien gebeurd natuurlijk in klimaten waar het gunstiger is. In de Britse koloniën o.a. West Indië, India, Mauritius en Fiji. Dan gaat het naar Tate & Lyle Sugars in London om verwerkt en verpakt te worden.
TONKA BONEN
Tonkaboon is een vrucht die aan bomen groeien in het noorden van Zuid-Amerika. De zaden van de vrucht zijn zwart en gerimpeld aan de buitenkant en bruin aan de binnenkant. De geur heeft iets weg van vanille, amandel, kaneel en kruidnagel.
Je kan ze niet opeten, maar ontzettend goed gebruiken voor de aroma. “Waarom ik voor Tonka bonen koos? Ik vind de smaak gewoon ontzettend lekker. De lichte marsepein smaak die het afgeeft. En dan gecombineerd dat het lekkerste met Stouts en Porters. “; zegt Giel.
“Door experimenteren kom je erachter hoeveel Tonka Bonen je moet gebruiken. En natuurlijk ook hoe lang ze moet lageren. Wij gaan ze iets langer erin houden dan in onze No.14, omdat dit speciaal bier ook in de Rum gaat rijpen.“
BARREL AGED
Het Barrel Aged pakket maakt van het al Exotische gebakje een extra feestje. Onze Moscovado Tonka Brown Ale is gerijpt op een prachtig mooi eiken houten vat waar Plantation Rum in heeft gezeten.
Een ambachtelijk assortiment Rum samengesteld uit de grote terreinen van de tropen. De Rum worden gehaald uit Barbados, Jamaica, Trinidad, Guyana en Panama. Elk eiland brengt zijn of haar eigen ontdekkingen met zich mee. “Ik vind de diversiteit fascinerend, uitbundig. Het plezier van het proeven van de beste rum rechtstreeks van het ene eiland naar het andere is zalig. De mate van fermentatie en distillatie is altijd uniek.“; quoten wij Alexandre Gabriel. Sinds de jaren 90 is hij steeds op zoek naar de beste rum uit de regio’s van het Caribisch gebied. Vijftien jaar toegewijde rum maken later, in 2012, werd Alexandre bekroond met ‘Master Rum Blender of the Year’ bij de Golden Rum Barrel Awards en werd hij door The American Distilling Institute uitgeroepen tot ‘Distiller of the Year.’
De Rum Barrel die wij gebruiken voor het rijpen van de bieren daar heeft een zachte rum in gezeten. Een met een mooi smaak pallet met tonen van kaneel, rozijnen, kruidnagel, gebakken kers, molasse en fruitige tonen.
[Plantation Rum heeft geen aandeel gehad in het brouwproces. Er is enkel gebruik gemaakt van de houten vaten om in te rijpen.]
DE PAKKETTEN
Wanneer de inhoud van de pakketten compleet bekend zijn geworden dan zullen de feestelijke bierpakketten qua inhoud, prijzen en andere details onthuld worden. Vanaf dan kunnen zij ook op de pre-order besteld worden. De pakketten zullen op een geplande feestelijke ophaaldag uitgedeeld worden. Lees meer over ons 5 jarig jubileum op de blog.
pakket 1
5 Bieren, waaronder 1 nog geheime en de eerste 2 onthulde:
- Oreo Cookie Pastry Stout
- Imperial Tonka Moscovado Brown Ale
Een Roodbaard Glas
En wat andere hebbedingetjes
pakket 2
8 Bieren bestaande uit 1 nog geheime en deze 2 zullen ook in Barrel Aged variant erbij zitten en de eerst twee onthulde:
- Oreo Cookie Pastry Stout , Heaven Hill Bourbon B.A.
- Oreo Cookie Pastry Stout
- Imperial Tonka Moscovado Brown Ale, Plantation Rum B.A.
- Imperial Tonka Moscovado Brown Ale
Een Roodbaard Glas
Hebbedingetjes en nog een paar leuke cadeautjes extra.