TIP VAN DE BROUWER
IJsbocken, je ziet het steeds meer. Het is de Nederlandse benaming voor het Duitse bierstijl Eisbock. Het is een geconcentreerde vorm verkregen door het verwijderen van water in de vorm van ijskristallen. Met andere woorden: Na de vergisting wordt het bier ongeveer -20 graden gekoeld en weer voorzichtig gekoeld, zodat het water eruit kan.
Wij houden van uitproberen en dat kan jij thuis natuurlijk ook!
Het is super simpel. Het moeilijkste is eigenlijk geduld en plek in je vriezer hebben. Ik heb 3 flesjes voorzichtig in een grote PET-fles overgeschonken en het een aantal dagen in de vriezer gelegd. (Zorg dat je fles niet helemaal vol zit ivm uitzetten door bevriezing). Daarna heb ik de bevroren fles op zijn kop in een maatbeker gezet. Deze in de koelkast geplaatst, want het mag niet te hard ontdooien. Ik heb ongeveer 40 cl opvangen in de maatbeker. (je kunt dat ook langer en meer doen, dan zal de concentratie afzwakken) Dat kan je bewaren in een klein flesje in de koelkast. Om zo te nippen in een borrelglas of proefglaasje als een soort likeur. Ik heb dit met onze NO. 4 (Barley wine gedaan) waarna ik niet precies uitgerekend heb hoeveel % Alc. Vol het werd maar dat tikte zeker over de 20%. Wat een smaakexplosie! “Een keer ruiken en ik was gelijk van mijn verkoudheid af.”; grapte mijn vrouw.
Onze No.6 en No.9 zijn daar ook een heel leuk bier voor. De smaak word intenser en hierbij zijn mooi aromatisch hoppen voor gebruikt. Dat zal dan nog meer uitvergroten in de IJsbock hiervan.
Je kunt het in principe ook opnieuw bottelen, met wat bottelgist en een klein beetje suiker. Maar dat heb ikzelf nooit gedaan.
Heb jij wel eens een bier veranderd in een IJsbock? En ook met een van onze bieren? Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaringen hieronder in de reacties!