WHAT’S BUZZZZZING?
Onze brouwer Giel volgt Mederij Marcus al een poosje op sociaal media. Mark van den Waals is eigenaar van de Mederij in Helmond en maakt vol passie mooie Mede met alleen natuurlijke producten. Het is niet alleen tof om de mooie producten op je tijdlijn voorbij te zien komen. Het is ook nog eens super lekker om er wat van te nuttigen. Zo trokken wij een flesje open om kennis te maken met mede, want dat hadden wij nog nooit geproefd. Tegenwoordig kom je ook niet meer zoveel mede tegen als vroeger. Maar bij sommige slijterijen of bij een Mederij is het te koop of op bestelling. Bij kleine Mederijen is de voorraad erg klein, dus dan moet je er wel snel bij zijn. Wij hadden het geluk een mooi flesje van Mederij Marcus in onze kast te hebben staan. Een sierlijk flesje met een Mede waarin Framboos en blauwe bes in verwerkt is.
WAT IS MEDE?
Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door, simpel gezegd, honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd. Mede is een eeuwenoude drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt. De drank kan zowel warm als koud gedronken worden.
Aangezien er veel verschillende soorten honing bestaan, bestaan er ook verschillende soorten mede. De locatie, het aanbod van het soort bloemen geven verschillende smaken aan de honing. Zelfs de zoetheid kan verschillen. Net als bij wijn kent mede een onderscheid in zoete mede en bijvoorbeeld half zoete soorten uit heidehoning of lindebloesemhoning en halfdroge varianten als mede uit dennenhoning. Evenals bij wijn zijn er diverse soorten mede die in smaak verbeteren als deze enige tijd worden bewaard. Mede hoeft niet alleen uit honing en water te bestaan, maar er kan ook fruit, kruiden of ander voedsel aan toegevoegd worden.
PROEVEN

Zo ziet 160 liter honing eruit. Alvast gereed voor ons samenwerkingsproject.

Mede met Framboos en Blauwe bes.
Wij, Giel en vrouw van de brouwer, trekken samen een flesje met Framboos en blauwe bes open en ruiken en nippen voorzichtig om de smaak te vangen. Maar dat is even lekker! Wij zakken onderuit met onze glaasjes. Wat een genieten geblazen! Het heeft een beetje iets kruidigs en vrolijks.
Mark volgt ook onze brouwerij op zijn social media en trok de stoute schoenen aan om te vragen of wij een samenwerking leuk zou lijken.
“Mark heeft gevraagd of wij samen een leuk proces willen beginnen. Namelijk Mede en bier combineren.”; zegt Giel tussen neus en lippen door. Nu we ook daadwerkelijk een beetje een beeld hebben van wat Mede is, gaan de creatieve sappen wel stromen! Wat een leuke uitdaging om een bier en mede samen te laten komen. Wij kunnen alvast verklappen dat er heel veel honing bij komt kijken!
“Bestel jij de honing maar. Daar heb jij dan weer veel meer verstand van!”; typt Giel in een berichtje. Een tijdje later krijgt hij de foto van de binnen gekomen honing. 160 liter in emmers binnen gekomen. Daar moeten wij wel een beetje om gniffelen en hebben ontzettend veel zin in de samenwerking.
HET PLAN
BROUWEN
Samen, met Mark, had Giel vroeg afgesproken, want voor het bier gebrouwd kon worden moest er ook eerst van de 160 kg honing verwerkt worden naar Mede. Wij hebben het geluk dat maar 1 (ipv allemaal) van alle emmers gekristalliseerd was, want dat gaf natuurlijk meer werk. In een grote bak konden wij deze dan wat verwarmen zodat deze weer vloeibaar zou worden. Daarna moest dit weer afgekoeld worden om samen met de rest van de honing Most te maken. Dat is onvergiste Mede. Het terug koelen van de Most was wel een flink klusje. Dat duurt veel langer dan Wort terug koelen. Door de hoeveelheid hebben wij deze gesplitst over 2 vergisting vaten.
Ondertussen maken wij alles gereed om het bier te gaan brouwen. Mark voelde zich vrijwel direct thuis in onze kleine brouwerij. Zijn Mederij is ook niet zo groot. En hij brouwt zelf ook wel eens kleine batches speciaal bier. Hij heeft dan ook lekker meegeholpen met het brouwproces. Na het terug koelen van het bier hebben wij die ook in 2 gesplitst en in de vergistingsvaten bij de Most gemengd. En nu is het wachten op het volgende stapje tot de vergisting klaar zal zijn.
ONTWERPEN
Wij zitten alles behalve stil in onze brouwerij. Altijd is er wel iets te doen voor het in de schappen ligt. Het is nog eventjes wachten tot deze gereed is om te bottelen. Maar ondertussen word er druk gewerkt aan het ontwerp om onze logo’s samen te smelten, om de etiketten te ontwerpen, teksten schrijven voor smaakomschrijvingen en blogjes, collaboration pagina aanvullingen, detailpagina’s en Untappd gereed te hebben staan. “Ik sta altijd een beetje lastig op de foto’s!” ;zei Mark. Nou dat hoeft in dit geval niet zo een probleem te zijn, want vrouw van de brouwer maakt er een toffe illustratie van. En dat is dan een met zijn vele vriendjes erbij. Om zijn hoofd komen steenhommels zoemen. Die zijn te herkennen aan de rode achterkanten. Deze illustraties komt weer op de vaste plekken te staan. Op het etiket links bij de brouw(erij) details, boven de blogs en op de Collaboration pagina.
RELEASE
De vergisting en rijping op het vat moet nog voldaan worden voor wij de releasedatum kunnen inschatten. Allereerst zal zij na de vergisting 3 maanden op het vast gaan liggen voor wij een eerste proef gaan nemen. Het zal dus even afwachten zijn wanneer deze vrij voor de verkoop komt, maar daarvan houden wij jullie natuurlijk allemaal op de hoogte via Facebook en Instagram.