Al twee succesvolle en fijne collaborations samen met onze Collab Broeder Ebontree . Hierdoor kwam het idee om er jaarlijks een collaboration bij te maken. Dat ging ongeveer zo:
“Zullen wij jaarlijks gewoon een top collaboration maken!”
“Ja! Tof!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) blijft verbroederen!
Zo simpel kan gewoon gaan. Met Rien en Eline is het contact altijd helder en gemakkelijk. Het zijn dan ook goede vrienden geworden van onze brouwerij, maar ook op persoonlijk vlak zijn wij goede vrienden aan het worden. Het zijn gewoon leuke mensen en zeker de moeite waard om ook bij hun festivalbar bieren te proeven. Dus mocht je ze spotten op een festival! Zeker doen. En het is natuurlijk ook leuk dat de kans groot is dat zij een collaboration met ons bij zich hebben.
https://www.facebook.com/Ebontree/videos/2308147529482900/
De aankondiging van de aankomende Collabs
WHEAT WINE
Dit keer gingen wij weer iets heel anders maken. Dat werd een biertype die wij beide nog nooit hadden gemaakt. Een Wheat Wine. Waarom wij dan voor een Wheat Wine kozen hebben is doordat wij dat nog niet zoveel op festivals en in het schap bij de slijter zagen. Het is altijd leuk om weer wat nieuws uit te proberen om te brouwen en te proeven. Het leek ons ook super geschikt om te rijpen in het houten vat waarin Rode wijn (Merlot, St. Emelion Grand Cru) had gezeten. Wij wilde iets anders gebruiken dan wat je tegenwoordig veel ziet.
Kenmerkend van een Wheat Wine is het grote deel tarwe. Wij hebben gekozen om 2 soorten tarwe te gebruiken. De eerste is een Bohemian floor-malted wheat en donker gebrande tarwe. Wat is dat floor-malted wheat ook wel vrij vertaald vloer gemout tarwe? Het is een traditionele manier om tarwe te mouten dat uit de tijd van het Romeinse rijk tot ongeveer 1960 stamt. Hierna is er overgegaan op een ander proces, want het vereist o.a. een heel expertise betreft klimaat controle. Sommige Whisky distilleerderijen zoals Laphroaig zweren bij de oude techniek en blijven dat zo gebruiken. Terwijl de mainstream overgegaan is op de nieuwe technieken.
DE TECHNIEK
De oude techniek is kort samen gevat: Na het weken van de korrels wordt het tarwe op een natte betonnen vloer gelegd voor het proces. In de vijf daarop volgende dagen blijft het tarwe ontkiemen en ontwikkeld het suiker dat zich later weer omzet in alcohol. Gedurende die tijd wordt het graan handmatig of met een machine omgeroerd zodat het geen wortel gaat schieten. Daarna als het juiste suiker- en enzymgehalte is bereikt wordt de tarwe verzameld en in de oven gestopt om het proces te stoppen. Er moet altijd gekeken worden naar het weer, de temperatuur en de luchtvochtigheid van de speciale kamers / hallen waar het vloer mouten plaats vindt.
Wij hebben gekozen voor de vloer gemout tarwe voor het mooie smaakprofiel met een intensief aroma, milde zoetheid en een romig mondgevoel en daarnaast voor de donker gebrande tarwe voor extra smaak en kleur toevoeging aan het bier. Daarnaast is nog een gerst mout gebruikt.
BROUWEN
Het is altijd een gezellige brouwdag samen met onze Collab broeder Rien
Wij zijn vroeg gestart op onze brouwdag, omdat wij een marathon-brouw hadden ingepland. Zo noemen het als wij 2x achter elkaar hetzelfde bier brouwen. Dat was namelijk nodig om aan het volume te komen voor het houten vat.
Rien had deze keer wat nieuws meegenomen. Een speciaal enzym ter bevordering van het filteren. Dat was even een mooie toevoeging! “Geweldig!”; zei Giel. “Ik heb gelijk de leverancier van ons gebeld met de vraag of zij dat ook verkopen.” Het filteren ging dan ook zeker een stuk fijner. Het liep super vlot. Slipte en verstopte tussentijds niet. Dus de brouwdag ging lekker soepel.
“Ging de brouwdag goed? Waren er nog highlights?”; vroeg vrouw van de brouwer om er een mooie aanvulling van te maken in het blogverslag.
“JA!”; zei Giel
“Nou komt het!”; dacht vrouw van de brouwer
“Wij hebben lekker spare-ribs gegeten!”
“Dat is inderdaad een mooie aanvulling!”
“Oh ja…. wij zijn al aan het plannen voor Collab#04 en Collab#05, maar dat houden wij natuurlijk nog even geheim.”
BARREL AGED
Details van het houten vat waarin de Wheat Wine mag rijpen
Wij gaan heel deze Batch in een houten eiken vat laten rijpen. Hiervoor zijn wij weer naar Meppel afgereisd om bij Santing Barrels weer een top kwaliteit te halen. Het is een prachtig vat waar Rode Wijn (Merlot) St. Emelion grand cru in heeft gezeten. De rode fruit tonen complimenteren het Wheat Wine bier. De tannines die vrij komen door de rijping van het houten vat geven iets kruidig aan het geheel.
Halverwege Maart 2020 is het bier in het vat gestopt.
14 juli 2020 zijn wij haar gaan proeven. Wij waren zo benieuwd of zij er al is waar wij haar willen hebben met de rijping. Of dat ze misschien nog even mag blijven liggen. Samen met Rien spreekt Giel af om naar de kleur, geur en smaak te kijken dat is natuurlijk op zich al een leuk feestje.
Wij hebben besloten dat de Wheat wine nog even een maandje blijft liggen rijpen.
LANCERING
De Lancering komt in het najaar van 2020, omdat het natuurlijk eerst op het houten vat gerijpt gaat worden. Dat duurt minimaal 5 a 6 maanden. Meer over het bier kan je lezen op de detailpagina.