COLLABORATION, ETIKET

COLLAB BROEDERS EBONTREE

Gebroeders Roodbaard en Ebontree maken de beslissing “bosvruchten stout” door rock-paper-scissors

Op een festival raakte wij aan de praat met Rien van de brouwerij Ebontree. Dat was gelijk een broederlijke klik. Over onze bierpassie raakte wij niet uitgesproken en al snel kwam het idee om samen een collaboration te maken. Dat ging ongeveer zo:

 

“Laten wij samen een collaboration maken!”
“Ja! Tof!”
En zo geschiedde.. Bier (en baard) verbroederd!

 

Eind januari 2018 werd er om de tafel gezeten om te bespreken wat voor bier wij dan wilde gaan maken. Gekscherend noemde wij onszelf “collab broeders”. Die term bleef mooi in onze achterhoofd plakken. Dat werd dan ook de naam waaronder wij onze collaboration zouden uitbrengen.
Al snel hadden wij een passionele lijst met bieren die wij nog op onze brouw-bucketlist hadden staan. Daar moesten wij natuurlijk ook hard om lachen, want dat schiet niet echt op. En waar begin je met wegstrepen? Er bleef na een poosje een short list op ons papier staan, waaruit wij een bosvruchten stout uitkozen. Maar dan zou het wel een stevige stout met een lekkere afdronk van bosvruchten worden.
Over de naam waren wij het ook al snel eens. Aangezien wij graag met nummers werken en dit onze eerste collaboration was zou dat #01 worden. Een prachtig begin en opties voor meer collaborations, die wij samen zouden kunnen uitbrengen, als dit avontuur ons beide zou gaan bevallen.
Met ontzettend veel zin bestelde wij de benodigde producten en prikte de eerste brouwdatum begin februari.

 

BROUWEN

Brouwdag voor Giel van Gebroeders Roodbaard en Rien van Ebontree

Vers sap van echte bosvruchten maken.

Met kilo’s echte bosvruchten draaide Rien sap met een speciale sap-pan. Dat was voor mij een eerste keer om zo fruit in het brouwproces te gebruiken. Dit sap gebruikte wij in het brouwproces om er zo een klein fruitige afdronk aan te geven. Het was ontzettend leuk om samen met Rien in onze brouwerij aan de slag te zijn. Het was samen brouwen, grapjes maken, Rien die een live video maakte om een aankondiging te maken (zonder te verklappen wat het nou voor bier zou worden), beetje eten tussendoor en weer verder. Soms ben ik een beetje een stille kat uit de boom kijker, maar met Rien is het eigenlijk non stop kletsen en gezelligheid.

Het was voor ons beide erg opletten bij het kookproces. Er moest veel en voorzichtig geroerd worden, om niet over te koken, want het paste maar net! We wilde het maximale uit de pan halen en dat was zo goed gelukt dat het maar net goed ging. De pan zat vol tot op het randje!

Toen was het even geduldig wachten tot er gebotteld kon worden. Onze brouwerij is een oude kantoorunit die wij hebben omgebouwd tot brouwerij (hierover kan je meer kunt lezen in het blog in den beginne). Door het skelet van de unit is isolatie van de brouwerij erg lastig. Het is ondertussen ontzettend koud geworden in februari en daardoor duurde het best een tijdje voor het bier goed uit vergist was. Maar 17 maart konden ze dan eindelijk gebotteld worden. Rien onthult met een live video wat het bier is waar wij bijzonder trots op zijn. Ook zie je gelijk hoe er bij ons gebotteld wordt. Twee flesjes kunnen per keer gevuld worden met een pistol en met de hand worden zij afgedopt met een kroondop.

ONTWERPEN

Ondertussen is vrouw van de brouwer druk bezig met het ontwikkelen en vormgeven van het beeldmerk Collab Broeders. Het gaat een samensmelting worden van onze logo’s en baarden. Rien kreeg de mooie opdracht om foto’s van zichzelf te maken zodat zij hem ook als illustratie kon namaken. Hij heeft een mooie andere pose aangenomen en vult ons zo ook aan als een echte broeder op het label.

 
Links op het etiket zijn wij als broeders en brouwerijen vermeld. De informatie over het bier en onze logo’s. Zo kan je ook goed zien dat in het midden het echt een samensmelting van beeldmerken is. De ronde vorm en tekst collab broeders van Roodbaard, de grote baard is overgenomen van Ebontree in een jasje van Gebroeders Roodbaard. En natuurlijk moest die baard rood zijn. Wat ook weer past in de gedachte van Ebontree brouwerij, want die kiezen voor elk bier een andere kleur baard of highlight. Rechts is te vinden hoe de collaboration tot stand kwam en een smaakomschrijving. “Deze powerstout is gebrouwen met verse bosvruchten. Geen fruitdrankje, maar een stevig bier met een subtiele fruitsmaak. Wij hebben een door Ebontree zelf gekweekte Goldings Hop als aromahop gebruikt.”

Daaronder is er ruimte gereserveerd voor de sticker met batchnummer en botteldatum.

 

 

 

HET PROEVEN

Natuurlijk is dat moment, waarop je als brouwer zo lang op heb moeten wachten, op een gegeven moment daar. Het proeven van je product. Het is ondertussen eind april en deden dat bij ons in de achtertuin.
Even waren wij er stil van. Een mooie donkere schuimkraag op een wel heel donkere stout. Met de neus in het glas ruik je zeker al de eerste fruittonen. Zoals Rien zei: “Dat hebben wij mooi verzonnen!”

BEKIJK HIER HET FILMPJE VAN DE PROEVERIJ

 

LANCERING

Kort na de onthulling is onze Collab in de schappen te vinden van de slijterijen waar onze bieren en die van Ebontree al te vinden zijn. Ook gaat de stout geregeld mee naar speciaalbier festivals waar (een van) beide brouwerijen te vinden is. Het gaat ontzettend hard met de voorraad en in mei besluiten wij al een tweede brouw in te plannen. Het is weer net zo gezellig in de brouwkeuken en uiteraard gaat die ook weer op het randje.

Na een gezellige test- en proefdag, waarbij wij zouden kijken of een extract niet handiger (dan sap maken van echt bosfruit) en dan wel net zo lekker zou zijn, besloten wij bij het originele plan te blijven. Er gaat niets boven de echte smaak van echte bosvruchten. Er kwam wel een kleine wijziging in het recept. De hoeveelheid verse bosvruchten en het tijdstip van toevoegen aan ons recept werd aangepast.

Het kan dus heel goed zijn dat je Batch CB002 nog lekkerder vond dan Batch CB001. En als je alleen Batch CB001 geproefd hebt zou ik hem zeker nog eens proberen als je hem tegen komt in een schap of op een festival!

 

Related Posts

Geef een reactie