Collab Pieter de Grote beeldmerk

PIETER DE GROTE

RUSSIAN IMPERIAL STOUT

GRB Collab Pieter de Grote RIS
GRB Collab Pieter de Grote Ris links
GRB Collab Pieter de Grote rechts
Gebroeders Roodbaard Collab broeders met DnDrull en Stollenberg

COLLAB BROEDERS

GEBROEDERS ROODBAARD & BROUWERIJEN D’N DRUL EN STOLLENBERG

De Collab Pieter de Grote dankt zijn naam aan de legende die hangt aan de Russische Tsaar Peter I de Grote. Een tribute, onder de Russian Imperial Stouts, naar Peter de Grote die zich graag Pieter de Grote liet noemen. 

DE LEGENDE

Peter de Grote was de eerste Russische Tsaar die buiten zijn rijk reisde en hield veel van zeilen en schepen. Voor het verkrijgen van zijn titel doorliep hij allerlei opleidingen en rangen, van kajuitsjongen naar kapitein, in de scheepvaart. Hij logeerde in die tijd graag bij Nederlandse kooplieden. 

Tussen 1697 en 1698 reisde hij naar o.a. Nederland af om de scheepsbouw te bestuderen. Hij ging er in de leer bij allerlei beroepen en hielp aan de bouw van het schip Pieter de Paul. Zo leerde hij onze taal schrijven en spreken (een beetje een mengelmoes van Nederlands en Duits) en bleef deze gebruiken. Sterker nog hij wilde graag dat Russen ook Nederlands leerde spreken. Het is ook een poosje de hoftaal geweest aan het Russische hof. Dat is hem echter niet gelukt, maar er zijn nog altijd Nederlandse woorden te vinden in de Russische scheepsvaart (zoals het woord Boegspriet).

Peter, die zichzelf graag in Nederland Pieter liet noemen, maakte in Engeland kennis met de speciaal bieren porters/stouts en bevool export naar Rusland. De stijl werd daar ook populair, maar door de hoge alcoholtolerantie van de Russen begonnen zij gedurende de 18e eeuw hun eigen versie te gaan ontwikkelen en brouwen. De kwaliteit liet te wensen over en dus bleef er veel geïmporteerd vanuit Engeland. Zo kwam wel het woord over dat er in Rusland vraag was naar een hoger alcoholpercentage in de stouts. Waardoor de Stouts een hogere alcoholpercentage ging bevatten. Het speciaal bier werd zo geliefd dat er zelfs uitzonderingen in het Russisch handelsembargo uit 1822 voor gemaakt werd. 

COLLAB PIETER DE GROTE

Wij vinden dit zo een inspirerende type speciaalbier en wilde dan ook graag wel een prachtig mooi donkere RIS, als tribute, maken. Dat werd er uiteindelijk een EBC van 269 en een Alc 10,4%. Met een volle body, donker gebrande mouten, hint van rozijntjes en karamel. De hopsoorten Columbus en Amarillo zijn hierin gebruikt.

De stout is samen gebrouwen in de brouwerij waar D’n Drul en Stollenberg samen brouwen.  

LEES MEER OVER BROUWEN MET D’N DRUL EN STOLLENBERG

EBC 269 – EBU 65 – Alc vol 10,4%

10 graden 

 

Water, Gerst, Haver, Rogge, Hop, Gist
(dit product bevat Gluten)

IK WORD OOK ROODBAARD VERKOOPPUNT.